Idag blev det bakat bröd. Brytbara havrerutor, ett skållat bröd.
Skållning
4dl havregryn
25 g smör
4dl kokande vatten
2 dl ljummet vatten
50g jäst
11/2 tsk salt
2msk sirap
6-8 matvrödsmjöl 4sädesslag
Pensling
Vatten
Havregryn
Gör så här:
1 häll havregrynen i en skål, tillsätt smör, häll över kokande vatten. Låt stå 10 min.
2 häll ljummet vatten i en bunke och rör ut jästen.
3 tillsätt salt, sirap havregrynsblandning och mjölet, arbeta ihop till smidig deg. ( jag tog vanligt vetemjöl och 2 dl Graham behövdes då 1-2 dl mer mjöl än i receptet)
4 låt jästa i bunke ca 40 min
5 knåda degen och platta ut på smörjd eller ungdklädd plåt, skär till 20 rutor med kniv, pensla med vatten och strö på havregryn.
6 låt degen jäsa 40 min under duk, sätt på ugnen på 225grader.
7 grädda brödet i mitten 15-20 min, låt svalna på galler med bakduk. Bryt brödet vid servering.
Ser gott ut och tror det blir bra till dagens röda linssoppa.
-puss från oss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar