100 g smör el margarin
2 ägg
150 g socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
200-250 g mascarpone glass (du väljer din favorit glass, ben och jerrys har ju många smarriga tex, jag tog det vi hade hemma).
- Häll socker, vaniljsocker och smör i en bunke och vispa det fluffigt.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa/mixa några minuter i taget efter varje ägg, Tills allt är ordentligt blandat.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner blandningen i smör och äggblandningen.
- Mixa ihop allt (om du har en assistent) eller vänd ner mjölet tills det är blandat och en slät smet.
- Sen är det dags att ha i glassen, jag mätte upp glassen och slängde sen i den i degen, rör sen tills det är en fin slät smet.
- Jag satte sen 11 muffinsformar (i papper) i en muffinsplåt
- Fyll sen formarna till hälften.
- Ugnen på 200 grader och in med dem i 15 min, känn sen med sticka e de kletiga så öka med 5 min till. Mina behövde 20 min.
Sen dags för frostingen:
Fluffy frosting
Gör så här:
- Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda.
- Ta sedan av kastrullen från plattan.
- Vispa äggvitorna och vaniljsockret tills det blir mjuka toppar i smeten.
- Det ska bli som marängsmet som man kan vända upp och ner över huvudet utan att spilla
- Häll i sockerlagen i marängsmeten och vispa hela tiden. Häll bara i lite i taget och vispa någon minut efter varje gång, totalt blir det vispning i ca 10 minuter!
- Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar.
- Om du vill ha i färg gör du det samtidigt som du vispar.
- Spritsa sen på fluffet på muffinsen, och dekorera som önskat, blev riktigt goda och uppskattade.
På söndagen kände vi för att baka en jordgubbstårta och hittade ett tårtbotten recept som va toppen, blev smidig och stor. Fyllning hittade vi på själv, och kokade upp rabbarber med honung till en röra, som vi hade på ena lagret, sen vaniljkräm och färska jordgubbar på den andra lagret. Grädde och jordgubbar överst.
Botten:
- 4 stora ägg
- 3 dl strösocker
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl potatismjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 3 msk hett vatten
Lite meckigt men blev toppen. Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker poröst.
3. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner mjölet i socker- och äggblandningen. Häll på vattnet.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten.
5. Smöra och bröa en stor, rund form (ca 30 cm i diameter) och häll i fyllningen. Grädda kakan ca 40 minuter, känn efter med en sticka om den är torr. När kakan svalnat, stjälp upp den på ett fat och dela den i tre bottnar.
Så kul hade vi, tjocka o fina blir vi nu också....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar